Ważne pytania początkującego fajczarza. Spory problem z pale
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący
Ważne pytania początkującego fajczarza. Spory problem z pale
Witam. Jestem początkujący i to bardzo. Otóż nie wiem z czego wynika problem, ale po kilku paleniach nie jestem w stanie dobrze skręcić fajki (jest jakiś opór) i nie idzie jej dobrze złożyć. Nie wiem z czego to wynika. Kupiłem kilka fajek od Bróga. Około 20 zł za sztukę. Może to niewiele, ale cóż, na razie więcej nie mam. Mam też tytonie: amphora, golden ambrosia, free time. Niestety nie wiem w czym problem, ale wszystkie smakują
tak samo. W dodatku niektóre przy paleniu wylatują
mi z komina fajki i unoszą
się jako pył. Staram się robić wszystko z zaleceniami, które znalazłem na Waszej stronie. W dodatku zawsze kiedy przechodzę obok osoby, która pali fajkę, czuję słodki, smaczny zapach, a ja, nieważne jaki tytoń wybiorę, zostawiam po sobie tylko smród dymu z ogniska. Serdecznie proszę o pomoc i o nie śmianie się z tego co piszę. Po prostu zaczynam...
Re: Ważne pytania początkującego fajczarza. Spory problem z
Witaj.
Też jestem świeży fajczarz (w stosunku do mojej osoby to jeszcze zbyt duże słowo
).
Myślę, że potrzeba cierpliwości. Należy najpierw dobrze opalić fajkę aby móc w niej palić już sam tytoń a nie tytoń z drzewem z którego fajka jest wykonana.
Ja na obecną chwilę dorobiłem się trzech fajek (Kulpiński 148, B&B 31 i 38) i mam trzy tytonie Timm No Name, Stanwell Vanilia oraz Mac Baren Vanilia Cream, którymi opalam fajeczki. Kulpińskiego z wrzośca timmem, B&B31 Mac Barenem a B&B38 Stanwellem.
Również do tej pory tak na prawdę nie poczułem jeszcze smaku któregoś z tych tytoni. Raz wydawało mi się, że poczułem słodkość Timma ale to chyba nie było jeszcze to..
Wydaje mi sie, iz powinniśmy uzbroić się w cierpliwość a smaki z czasem przyjdą
Też jestem świeży fajczarz (w stosunku do mojej osoby to jeszcze zbyt duże słowo

Myślę, że potrzeba cierpliwości. Należy najpierw dobrze opalić fajkę aby móc w niej palić już sam tytoń a nie tytoń z drzewem z którego fajka jest wykonana.
Ja na obecną chwilę dorobiłem się trzech fajek (Kulpiński 148, B&B 31 i 38) i mam trzy tytonie Timm No Name, Stanwell Vanilia oraz Mac Baren Vanilia Cream, którymi opalam fajeczki. Kulpińskiego z wrzośca timmem, B&B31 Mac Barenem a B&B38 Stanwellem.
Również do tej pory tak na prawdę nie poczułem jeszcze smaku któregoś z tych tytoni. Raz wydawało mi się, że poczułem słodkość Timma ale to chyba nie było jeszcze to..
Wydaje mi sie, iz powinniśmy uzbroić się w cierpliwość a smaki z czasem przyjdą

- blij
- Fajczarz Weteran
1. Aby fajka smakowała ale i palony w niej tytoń pachniał musisz fajkę najpierw opalić (musi się w kominie wytworzyć warstwa nagaru). Do tego czasu i tytoń będzie źle smakował, i niestety, bardziej będzie czuć nadpalone drewno (szczególnie jesli to grusza) niż aromat tytoniu ale i wydzielanego kondensatu będzie sporo.jakubek120 pisze:Witam. Jestem początkujący i to bardzo. Otóż nie wiem z czego wynika problem, ale po kilku paleniach nie jestem w stanie dobrze skręcić fajki (jest jakiś opór) i nie idzie jej dobrze złożyć. Nie wiem z czego to wynika. Kupiłem kilka fajek od Bróga. Około 20 zł za sztukę. Może to niewiele, ale cóż, na razie więcej nie mam. Mam też tytonie: amphora, golden ambrosia, free time. Niestety nie wiem w czym problem, ale wszystkie smakują tak samo. W dodatku niektóre przy paleniu wylatują mi z komina fajki i unoszą się jako pył. Staram się robić wszystko z zaleceniami, które znalazłem na Waszej stronie. W dodatku zawsze kiedy przechodzę obok osoby, która pali fajkę, czuję słodki, smaczny zapach, a ja, nieważne jaki tytoń wybiorę, zostawiam po sobie tylko smród dymu z ogniska. Serdecznie proszę o pomoc i o nie śmianie się z tego co piszę. Po prostu zaczynam...
2. Właśnie ten kondensat (wilgoć) + ciepło powoduje roszerzanie się drewna i w konsekwencji zmniejszenie się otworu na czop ustnika. Najprostszą metodą aby to naprawić jest lekkie przeszlifowanie czopu ustnika papierkiem ściernym 600. Jeśli opór jest mały wystarczy grafit np z ołówka.
3. Co do wylatywania tytoniu z komina: albo jest to już popiół (tu nie ma się co przejmować, wręcz odwrotnie), albo musisz bardziej ubić i wyrównać górną warstwę palonego tytoniu.
Staraj się nie rozgrzewać za mocno główki. Dopiero suchy i chłodny dym będzie smakować gdy fajka będzie już prawidłowo opalona, czego życzę.
"...dymu dla nikogo, zapachu dla wszystkich, smaku dla mnie."
Dodam do przedmówcy, że może być również kwestia palonego tytoniu. Pamiętaj proszę o naczelnej zasadzie "lepiej mniej dobrego niż dużo złego"
Przyznam się bez bicia, że moja przygoda z tytoniem rozpoczęła się od cygara teraz tylko fajka. Ale wracając sedna ja dopiero po kilku ładnych paleniach i nauczenia się spokojnego pykania odkryłem różna smaki tytoniu . Więc kolejna ważna zasada trzeba Palić i palić i smakować tytoń a najważniejsze: to nie są papierosy nie można się spieszyć aby dać sobie kopa nikotynowego
Przyznam się bez bicia, że moja przygoda z tytoniem rozpoczęła się od cygara teraz tylko fajka. Ale wracając sedna ja dopiero po kilku ładnych paleniach i nauczenia się spokojnego pykania odkryłem różna smaki tytoniu . Więc kolejna ważna zasada trzeba Palić i palić i smakować tytoń a najważniejsze: to nie są papierosy nie można się spieszyć aby dać sobie kopa nikotynowego
pozdrawiam
Lkulos
Lkulos
zapytam: uzywasz koleczka przy paleniu?jakubek120 pisze:... W dodatku niektóre przy paleniu wylatują mi z komina fajki i unoszą się jako pył....
pozdrawiam.
we are not what we eat, we are what we don't shit... (hugh romney)
-
- Początkujący
Nie, niestety kołeczka nie mam, ale ubijam tytoń tym ubijakiem z niezbędnika. Mam też pytanie (może dość dziwne), ale którą stroną mam zakładać w fajce filtr? Tymi dziurkami w moją stronę?
To zależy jakie masz filtry
pozdrawiam - jony
-
- Początkujący
J.B.R. Adventure
- freemason
- Fajczarz Weteran
Plastikiem w stronę ustnika, bo może ci się nadtopić.
Powodzenia
Powodzenia

jesli ktoras ze stron jest zakonczona tworzywem sztucznym to ta strona w kierunku ust. jesli zle zalozysz filtr to po chwili palenia bedziesz to wiedzial:-)
pozdrawiam.
pozdrawiam.
we are not what we eat, we are what we don't shit... (hugh romney)
-
- Początkujący
Czyli dziurkami od siebie. Dzięki. Mam też kolejne, może dość dziwne pytanie, ale czasem przy wciąganiu dym nie leci mi w ogóle do ust, czyli w sumie nie mogę się zaciągnąć. Czy przy paleniu fajki mam też co jakiś czas "dmuchać", czy zawsze tylko "ciągnąć"?
Może za mocno ubijasz i Ci po prostu gaśnie. Nabijając spróbuj tylko delikatnie przyciskać tytoń. Dobić zawsze możesz kołeczkiem czy niezbędnikiem podczas palenia.
Ja nigdy nie dmucham w fajkę.
Ja nigdy nie dmucham w fajkę.
- blij
- Fajczarz Weteran
1. Pewnie masz wówczas zbyt mały żar aby "poczuć" dym.jakubek120 pisze:Czyli dziurkami od siebie. Dzięki. Mam też kolejne, może dość dziwne pytanie, ale czasem przy wciąganiu dym nie leci mi w ogóle do ust, czyli w sumie nie mogę się zaciągnąć. Czy przy paleniu fajki mam też co jakiś czas "dmuchać", czy zawsze tylko "ciągnąć"?
2. Technikę lekkiego dmuchnięcia w fajkę często stosują fajczarze po uprzednim mocniejszym wciągnięciu dymu z przykrytym palcami kominem, aby rozpalić przygasający żar. Do tego jednak trzeba mieć jako takie doświadczenie aby "wyczuć" ten moment.
"...dymu dla nikogo, zapachu dla wszystkich, smaku dla mnie."
-
- Fajczarz
Re: Odp: Ważne pytania początkującego fajczarza. Spory probl
No i fajką (a dokładnie dymem z fajki) lepiej się nie zaciągać.
Wysyłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2