Podobnie jak kolega Jerry, zainspirowany ilością postów 'negatywnych' cofnąłem sie do postów o cenie, sprawdziłem kurs waluty naszych południowych sąsiadów ... no i ... jak na razie się nie wycofuję ale ..., dodatkowo temat lekko 'przysiadł' więc czekam z niepokojem, jak rozwiną sie negocjacje ..., bo rozumiem, że negocjację trwają, jeżeli nie no to znaczy, że godzimy się bez żadnej negocjacji na cenę zaproponowana przez producenta, a jest to cena bez wszelkich marż pośredników. Więc ile taka fajeczka (no podobna) będzie kosztowała w trafice? Wydaje mi się, że jakieś co najmniej +20 do 30% więcej... ale ja się nie znam, i mogę się mylić.Jerry pisze:Czytam wszsytkie posty wstecz i doszedłem do ceny. Muszę przyznać, że jest wysoka, a że widziałem kurs korony czeskiej u nas w kantorach to wychodzi mi 300-320 zł za fajkę i doliczcie koszty przesyłek do każdego. Może to skończyć się kwotą 350 zł czyli 90-100 Euro. Szkoda, że wcześniej zanim rozpoczeły się rozmowy o kształcię nie podyskkutowaliśmy o akceptowalnej cenie. Za 100 Euro to możemy sobie fajkę forumową zamówić przy odpowiedniej ilości u każdego producenta (no może poza Dunhillem).
Za kwotę ok 50-60 Euro moglibyśmy zamówić w Ekishehir fajki rzeżbione z pianki. Wszystko to kwestia ilości.
Teraz już się stało.
Ja oczywiście na razie się nie wycofuję, ale przyznam, że te liczby zaczęły na mnie działać (tyle kosztuje w Dan Pipe Stanwellowski H Ch Andersen z dwoma ustnikami, a piaskowany taniej). Przy 30-40 sztukach mielibyśmy 30% w dół i wybity napis.
To tylko takie moje luxne refleksje bo widzę, że przedsięwzięcie troszeczkę zaczyna kuleć.
I mam w związku z tym pytanie. Czy na forumowej fajce przewidziany jest forumowy napis?

Ja również zapytam czy przewidziany jest forumowy napis? Bo jak nie to ktoś z nas ostrych jeleni chce zrobić wciskając nam jak najbardziej seryjną produkcję (o ile można w przypadku fajek mówić o seryjnej produkcji)...
Dziku, co do wydatku przed świętami ... wydaje mi sie, że do Wielkanocy zdążę uzbierać odpowiednią ilość szelestów

Pozdrawiam,