Powróciwszy do spraw "wyższych" rozmowa zboczyła na moje utyskiwania, że na rynku naszym Falcon oryginalny to wydatek około 200,- a używane są trudno dostępne. Główek w normalnym handlu za normalną cenę też nie ma. Coś się we mnie burzy na myśl o konieczności kupienia fajki za 115 PLN i dodatkowych główek po 100PLN każda. Jakby nie było eboszon specjalnie na takie główki duży być nie musi.
Moje narzekania Zbyszek nagrodził tym:
(zdjęcia z mojej cyfrówki są ostanim co chciałoby mi się ratować więc są niezrobione i wypieszczone

Fajka składa się z dwóch elementów. Oba są z tworzywa sztucznego. Ustnik jest na filtr 9 mm (co moim zdaniem jest wynalazkiem genialnym) ale myślę, że zrobienie duplikatów bezfiltrowych problemem jest zerowym.
Jedyne co w pierwszym kontakcie trochę przeszkadza to ni mniej ni więcej zdobienie samej "fajki". Chwilę mi zajęło przyzwyczajenie się do niego. Co jednak istotniejsze. Ten egzemplarz ma główkę z dębu (jak ktoś w dębinie nie palił to polecam - bardzo miły materiał, inny od erica arborea ale bardzo smaczny). Kiedy zgodnie ze swoimi propagatorskimi ideami zapytałem jakby wyglądało zamówienie większe z naszej strony Zbyszek zadeklarował się, że w cenie do 80 PLN mógłby wykonać fajkę z 3 główkami: dębina + 2 x wrzosiec (zgadzam się z tą propozycją gdyż jak powiedziałem dąb to niedoceniany a niesamowicie fajny materiał) w kształtach poker, tomato i kalabasz lub dublin (ja bym optował za kalabaszem bo ładniejszy).
W obliczu naszych dyskusji na temat przenośności fajek myślę, że jest to rzecz na tyle ciekawa, że można by rozpatrzyć. Nie byłaby to fajka forumowa, jedynie fajka przez forum zamawiana. Bez udziwnień, z idealnym nawiertem

Co myślicie o pomyśle zrobienia takiego zamówienia?
P.S.: Dusza majsterkowicza się we mnie obudziła i postaram się jeszcze obadać jak sprawy by się miały ze zrobieniem metalowych ustników a'la Falcon. Nie sądzę aby koszt był duży a akurat możliwość zrobienia odlewu mam chociaż zdaje mi się, że lepiej w małej ilości zrobić to z ręki... Pomyśle. Na razie Zbyszkowy Falkon.