Od kiedy zapaliłem go pierwszy raz parę lat temu stał się jedną z moich ulubionych mieszanek. Jest to bardzo bogaty smakowo, pełny, złożony, a jednocześnie bardzo harmonijny tytoń. Jak dla mnie jest to jedna z najbardziej udanych tego typu kompozycji na rynku, próbując go po raz pierwszy byłem zaskoczony i zachwycony, do tej pory wypaliłem go ponad kilogram.
Ostatnio niestety troszkę mi się przejadł, mam jeszcze mały zapas a jedną puchę chętnie wymienię.
Opis producenta:
Diese Mixture vereint beste Virginia grades, viel Orientblattgut, etwa 10% Dark Fired Kentucky, gut 40% Latakia und eine gute prise Luisiana Perique.
Jestem zainteresowany wymianą na dobrą mieszankę typu va, va/per, va/bu, kentucky, chętnie w formie flake.
Jako że tytoń jest niedostępny u nas w kraju i zakupienie go wymaga trochę zachodu, to mogę wymienić się w stosunku wagowym 1:1 na inny tytoń o ograniczonej dostępności, lub taki, który jest dostępny w trafikach ale sezonowany powyżej 2 lat. Jeśli ktoś bardzo chciałby się wymienić, a ze swojej strony ma tylko tytonie świeże, z powszechnie dostępnego asortymentu, to również przyjmę ale w stosunku 1:1,5, czyli 150 gramów za moje 100.
Polecam