Fajka i yerba mate

Jak na razie pierwsze forum wolnej wymiany myśli przy pykaniu fajki. Wszystko o wszystkim

Moderator: Moderatorzy

PiotreG
Fajkowy Dyskutant
Fajkowy Dyskutant
Posty: 137
Rejestracja: 16 lipca 2005, 21:00 - sob
Lokalizacja: Sosnowiec

Fajka i yerba mate

Post autor: PiotreG »

Próbował ktoś takiego zestawienia? W teorii powinno pasować (yerba mate określa się jako napój o tytoniowym, dymnym i wyrazistym smaku, choć określają ją tak chyba ludzie, którzy z tytoniem za dużo do czynienia nie mieli). A w praktyce? Ja łączyłem mate z latakią i smakowo nic specjalnego (tyle, że mocno syci). Ciekaw jestem jak to z Va wygląda, może ktoś próbował?
Awatar użytkownika
Cinek
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 738
Rejestracja: 07 października 2004, 18:16 - czw
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: Cinek »

Mnie najlepiej yerba pasowała właśnie do delikatnych latakii (np. Samuel Gawith Squadron Leader). Przyznam się, że nie próbowałem "łamac" słodkiego smaku virginii delikatną kwaskowością yerby. Virginie najlepiej podchodzą z dobrą, mocną, czarną herbatą lub z ciemnymi piwami, np. Irish Beer z Browaru Kormoran, Czarne z Fortuny.
I oczywiście mam na myśli prawdziwą, naturalną yerba mate bez wszelkich dodatków smakowych w rodzaju trawy cytrynowej.
Ale - jak to jest ze smakami - de gustibus...
A może spróbować virginii z yerba??? chm... chciałbym, a boje się. :?
Walą się rządy i królestwa, a... fajka trwa.
Henry
Fajczarz
Fajczarz
Posty: 164
Rejestracja: 18 października 2006, 16:09 - śr

Post autor: Henry »

Piłem mate do fajki, ale nie zwracałem uwagi na to jak smakuje, choć chyba nie bardzo bo potem przerzuciłem sie na kawę (w pracy pije tylko jedno albo drugie) :)
rocker
Początkujący
Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 20 kwietnia 2006, 22:49 - czw
Lokalizacja: Poznań

Post autor: rocker »

Yerba mate, według mnie, ma na tyle boski smak, że aż żal jest psuć go jakimkolwiek tytoniem fajkowym.
yerba mate określa się jako napój o tytoniowym, dymnym i wyrazistym smaku, choć określają ją tak chyba ludzie, którzy z tytoniem za dużo do czynienia nie mieli)
Jeśli mate była trzymana w papierowych tytkach przez długi okres czasu, to mógłbym nawet zgodzić się z tym twierdzeniem. Być może (a może nawet "na pewno") wina błędnego porównania leży po stronie copywritera i może zasmakował jej tuż po wypaleniu ćmika... któż to wie...

Do latakii najbardziej odpowiada mi lapsang souchong - latakia w postaci płynnej. Hm, a może zacznę palić lapsanga, wszakże próbowałem swego czasu zaparzać szczypty różnych tytoniów. ( no nie, G.? ;) )
Jubiler , Biżuteria @ Najwyższa JAKOŚĆ
PiotreG
Fajkowy Dyskutant
Fajkowy Dyskutant
Posty: 137
Rejestracja: 16 lipca 2005, 21:00 - sob
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: PiotreG »

W Rosji palą w fajkach yerbę... ale pytanie - po co? Herbata do kubka, yerba do matera, a do fajki tytoń...
Marcin_Pro
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 910
Rejestracja: 22 marca 2005, 15:26 - wt

Post autor: Marcin_Pro »

Witam!

Jako, że bardzo lubię kawy i herbaty, często towarzyszą mi one w trakcie palenia fajeczki. Mate, jak najbardziej mi odpowiada, swojego czasu piłem ją w towarzystwie aromatów a także Virgini. Choć nie jest to mój herbaciany faworyt do fajki.
rocker pisze: Do latakii najbardziej odpowiada mi lapsang souchong - latakia w postaci płynnej. Hm, a może zacznę palić lapsanga, wszakże próbowałem swego czasu zaparzać szczypty różnych tytoniów. ( no nie, G.? ;) )
Lapsang Souchong - pijałem dość często. Aż pewnego dnia, podczas wizyty w Rzymie w jednej z trafik poznałem bardzo miłego Włocha, który już po chwili rozmowy poczęstował mnie swoją latakią, a do tego polecił abym spróbował połączyć palenie fajeczki właśnie z Lapsang Souchong.
Wyśmienite połączenie jak dla mnie.


Cinek pisze: Virginie najlepiej podchodzą z dobrą, mocną, czarną herbatą


o takie zestawienie to ja też bardzo lubię :)
"Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, kiedy się ją dzieli". Albert Schweizer
Obrazek

Pipe Club Wrocław + Fajczarze.pl - Serwis poświęcony fajce i paleniu fajki
konradus
Fajczarz
Fajczarz
Posty: 352
Rejestracja: 15 kwietnia 2006, 19:50 - sob
Lokalizacja: Lublin

Post autor: konradus »

Spróbujcie kiedyś Lapsang z dodatkiem konfitury z płatków róży.
pozdrawiam,
konradus
Marcin_Pro
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 910
Rejestracja: 22 marca 2005, 15:26 - wt

Post autor: Marcin_Pro »

konradus pisze:Spróbujcie kiedyś Lapsang z dodatkiem konfitury z płatków róży.
czy to znaczy "warte polecenia"?

Pozdrawiam
Marcin
"Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, kiedy się ją dzieli". Albert Schweizer
Obrazek

Pipe Club Wrocław + Fajczarze.pl - Serwis poświęcony fajce i paleniu fajki
konradus
Fajczarz
Fajczarz
Posty: 352
Rejestracja: 15 kwietnia 2006, 19:50 - sob
Lokalizacja: Lublin

Post autor: konradus »

Marcin_Pro pisze:czy to znaczy "warte polecenia"?
Moim zdaniem tak.
pozdrawiam,
konradus
Marcin_Pro
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 910
Rejestracja: 22 marca 2005, 15:26 - wt

Post autor: Marcin_Pro »

konradus pisze:
Marcin_Pro pisze:czy to znaczy "warte polecenia"?
Moim zdaniem tak.
Więc natchnąłeś mnie!
Jako, że pora popołudniowa zbliża się, więc spróbuję. Po małym posiłku przygotuję 2 filiżanki Lapsang souchong, pierwszą czystą a drugą z płatkami.
To z kolei natchnęło mnie do drugiej rzeczy :D
a mianowicie przy okazji lapsang souchong zapalenia fajeczki z Balkan Sobranie Orginal Smoking Mix :pipeman:
"Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, kiedy się ją dzieli". Albert Schweizer
Obrazek

Pipe Club Wrocław + Fajczarze.pl - Serwis poświęcony fajce i paleniu fajki
konradus
Fajczarz
Fajczarz
Posty: 352
Rejestracja: 15 kwietnia 2006, 19:50 - sob
Lokalizacja: Lublin

Post autor: konradus »

Marcin_Pro pisze:Po małym posiłku przygotuję 2 filiżanki Lapsang souchong, pierwszą czystą a drugą z płatkami.
Spróbuj i napisz czy Ci tak smakuje. Sugeruję parzenie w czajniczku. Ja dodaję do filiżanki łyżeczkę konfitur. BTW: dla mnie to jedyna nie zielona herbata, którą piję i właśnie z tą konfiturą specjalnie przechowywaną w tym celu. To też jedyna herbata, którą w ogóle słodzę. Smacznego :)
pozdrawiam,
konradus
Marcin_Pro
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 910
Rejestracja: 22 marca 2005, 15:26 - wt

Post autor: Marcin_Pro »

konradus pisze: Spróbuj i napisz czy Ci tak smakuje. Sugeruję parzenie w czajniczku. Ja dodaję do filiżanki łyżeczkę konfitur.
Witam,
jak postanowiłem za sugestywną namową kolegi Konradusa :wink:
tak zrobiłem.
Pierwsza na smak weszła filiżanka wraz z konfiturą z płatków róży. I tu moje miłe zaskoczenie. Płatki róży doskonale według mnie harmonizują ze specyficzną "wędzonką" Lapsang. "Wędzonka" nie jest tak mocno odczuwalna , nie taka ziemista natomiast słodycz również nie jest tak mocna.
Bardzo dobrze skomponowany smak - na pewno będę do tej mieszanki powracał!
Natomiast nie polecam łączenia powyższej mieszanki z fajką.
Czyste Lapsang, które było towarzyszem dla wczorajszego Balkan Sobranie - jak najbardziej polecam.

Pozdrawiam
"Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, kiedy się ją dzieli". Albert Schweizer
Obrazek

Pipe Club Wrocław + Fajczarze.pl - Serwis poświęcony fajce i paleniu fajki
jarrro
Fajczarz
Fajczarz
Posty: 172
Rejestracja: 28 sierpnia 2006, 19:40 - pn
Lokalizacja: słupsk

Post autor: jarrro »

witam serdecznie


A jak zaparzać mate?
A ja pozdrawiam serdecznie
jarrro
PiotreG
Fajkowy Dyskutant
Fajkowy Dyskutant
Posty: 137
Rejestracja: 16 lipca 2005, 21:00 - sob
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: PiotreG »

Jak kto lubi... Spróbuj kilka sposobów i wybierz. Mnie najlepiej smakuje tradycyjnie zaparzana, czyli w tykwie, 1/2-2/3 objętości, najpierw odrobina chłodnej wody, potem woda w temperaturze ok. 70-75 stopni.

Przyzwoita, choć bez tego uroku, wychodzi też z kafeterki (było o tym naczyniu w wątku o kawie) i (tu niestety, bo nie posiadam"podobno") - z ekspresu ciśnieniowego.

Na allegro zdarzają się sprzedawcy, którzy piszą żeby zalać po prostu dwie łyżeczki yerby wrzątkiem (jak zwykłą herbatę) ale moim zdaniem taki napar niewiele ma wspólnego ze smakiem mate.
Marcin_Pro
Fajczarz Weteran
Fajczarz Weteran
Posty: 910
Rejestracja: 22 marca 2005, 15:26 - wt

Post autor: Marcin_Pro »

jarrro pisze:witam serdecznie


A jak zaparzać mate?
Można zajrzeć tu:

Yerba Mate

oraz Forum Yerba Mate
"Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, kiedy się ją dzieli". Albert Schweizer
Obrazek

Pipe Club Wrocław + Fajczarze.pl - Serwis poświęcony fajce i paleniu fajki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kulturalne przy fajce gadanie”